ÉRETTSÉGIZNI FOGSZ? Közösségi szolgálat és közérdekű önkéntes munka nálunk!

TÁMOGASD ADÓD 1%-VAL AZ EGYESÜLETÜNK MUNKÁJÁT! 18291458-1-43

Szövetségi tagságunk:
mdlsz w120

Már a battonyai Mikes Kupán tudtuk, hogy egy hónapon belül megrendezzük idei első airsoft szituációs lövész versenyünket a budapesti Waffenorg lőtéren. A helyszín kiváló terepet nyújtott az idei első airsoft IDPA versenynek, melyet egyesületünk szervezett. Az IPDA alapvetően egy önvédelmi készségeket fejlesztő lövészsport, melyet világszerte űznek éles fegyverekkel. Az airsoft versenyen csakúgy mint az éles verziójában is törekszünk a biztonsági szabályok maximális betartására, ugyanakkor a verseny prómóciós célokat is szolgált, lehetőséget nyújtva kipróbálásra és egyben a megmérettetésre is mindazoknak akik aki nagy érdeklődést tanúsít az airsoft szituációs lövészet iránt. Az előzetes regisztrációból sejthettük, hogy izgalmas lesz a mezőny és végül nem kellett csalódnunk, több mint 40-en vettek részt a versenyen, melyet több hazai airsoft bolt is támogatott (Keleti Front, Militans Shop, Airsoftone).


Ismét remek társaság jött össze. Újra eljött hozzánk a Dabas S.A.S., a Mikes Airsoft Battonya csapata, továbbá a KASE (Kecskeméti Airsoft Taktikai Csapatjáték és Fogyasztóvédelmi Egyesület) és a Zen Rendészeti Sportegyesület csapata. Újfent voltak, akiknek ez volt az első szituációs lövész versenye, mint például a Militans Shop csapatának. Külön öröm volt számunkra, hogy az egyesület csapatai közül is sokan megmérettették magukat, így hát jelen volt a Hungarian Delta Force és a Valkyrie Airsoft Syndicate csapata is a Nimród Airsoft Troop mellett.

3 lőcsatornában, 7 pályán zajlott a verseny. Az első 3 pálya minden bizonnyal a kis sárga autónak köszönhetően szerzett maradandó emlékeket a versenyzőknek. Míg az első pályán két támadót és a szemünkbe reflektorozó autó fényszóróit kellet hatástalanítani közben ügyelve az arra járó vétlen testi épségére, addig a második pályán ülve ért minket a támadás. A harmadik pályán pedig háttal állva kellett nekiveselkedni a feladatnak. Nagyon tanulságos volt látni, mennyire fontos egy ilyen verseny előtt elsajátítani a fegyverkezelés biztonsági szabályait, de mivel sokaknak ez volt az első ilyen élményük, a versenybírók rendkívüli segítőkészségének köszönhetően senki sem került kizárásra. A gyakorlott airsoft lövészek esetében is érezhető volt, hogy egy egy lőfeladat a megszokottnak mondható IPSC után nagyobb kihívást jelentett, ugyanis meg kellett szokni az IDPA sajátosságait, mint például az egyes feladatoknál a kötött lövésszámot (egy-egy célra például kizárólag két lövést szabadott leadni a testre és egyet-egyet a fejre, minden további időlevonással járt) vagy például a taktikai sorrend betartását (a célokat távolságuk illetve felbukkanási sorrendjük szerint kellett leküzdeni, ennek megszegése ugyancsak idő büntetést von maga után).

A legkisebb lőcsatornában elhelyezett két pálya érdekessége a sötétség illetve a golyóálló mellények voltak. A negyedik lőfeladatban áramszünetet szimulálva a lövő egy elemlámpa segítségével volt kénytelen felkutatni és leküzdeni a négy támadót, majd egy tárcserét követően egy másik pozícióból kellett meggyőződnie róla, hogy támadóit sikeresen semlegesítette, persze a sötétben egymagában ácsorgó vétlen cél megsértése nélkül. Elnézve a résztvevőket, bizton állíthatjuk, hogy ez volt a verseny legtrükkösebb pályája. A lámpa felkapcsolása után a négy támadó visszatért a sort követő ötödik pályán, de ők már nehezebb ellenfeleknek bizonyultak, mivel nagy fekete golyóálló mellényt viseltek, de szerencsére lövőinknek ez nem okozott gondot; a fedezékek használatával mind a négy támadót ismételten leküzdötték két-két találattal.

Végül elérkeztünk a verseny két legnagyobb pályához, melyet ugyancsak egymás után hajtottak végre a lövők. A hatodiknál az ablakból indulva három az ablakon túl, a folyosó végén elhelyezkedő támadót leküzdve, továbbhaladtak, hogy a jobbra eső folyosó végén levő veszélyforrást is leküzdjék. Ezt követően a hetedik pályán egy szolgálatban levő biztonsági őr szerepében találták a magukat a versenyzők, amint épp kedvenc magazinjuk olvasva. Egyszer csak zajra lettek figyelmesek majd az ablakon túlról érkező támadást leküzdve, ellenőrizték a jobbra eső szobát, majd leküzdték az itt felbukkanó célokat és végül a jobb oldali folyosót is visszafoglalva helyre állt a rend.

A versenyzők nagyon élvezték a versenyt, remek visszajelzéseket kaptunk. Minden jelenlevő egy emléklappal távozott, melyet az első airsoft IDPA versenyükön való eredményes részvételükért vehettek át. Köszönjük, a támogatást a Keleti Front, a Militans Shop és az Airsoftone airsoft szaküzleteknek, a bíróknak és segítőknek és mindenkinek, aki jelenlétével emelete első airsoft IDPA versenyünk színvonalát. Gratulálunk a díjazottaknak. Találkozzunk a legközelebbi airsoft szituációs lövészet versenyen.

A galériákhoz kattints ide és ide.

A verseny eredményeit itt találod.


Palotai Balázs ”Bro”

Partnereink

airsoftdepofonixairsoft legiosmilitary logo